Verbind met elkaar; juist online

Afgelopen week tijdens een waardevolle teamdag besefte ik mij weer eens hoe belangrijk het is om écht contact met elkaar te hebben.

Het contrast tussen de energie die er was toen het team elkaar weer in het echt ontmoetten en waardering naar elkaar uitsprak en de gedachte aan ‘dat we dit online werken misschien nog wel driekwart jaar gaan doen’, raakte mij weer.

Een extra belangrijk onderdeel is nu om te zoeken naar de beste manier om ook online met elkaar te verbinden. Deze tips gaan je helpen.

unmute.png

Teamtips voor online verbinding

  • Creëer meer online chaos, Unmute everybody!
    Het is gewoon echt het beste wat je kan doen voor persoonlijke verbinding online. Niets moeilijker dan eerlijk zijn of je kwetsbaar opstellen als je geen snelle reactie krijgt. Doordat iedereen op Unmute stond, werd er samen gelachen, makkelijker gereageerd op wat iemand zegt en bovenal ontstonden er eerlijke teamgesprekken. En dat vind ik dan weer het belangrijkste, want daarmee vergroot je je impact!

  • Check de behoefte van het team
    Er zijn natuurlijk op internet 1000 ideeën te vinden, maar uiteindelijk gaat het erom wat bij jouw team past. Voor een groot team moet je nadenken over hoe je de interactie online meer persoonlijk krijgt door challenges te doen of live wandelingen te maken in kleine groepjes. Voor een klein team is het bijvoorbeeld juist belangrijk om het gevoel van samen ergens aan werken te versterken door een ‘Teams koffiekamer’ aan te maken. Check dus voortdurend de behoefte bij je eigen team om goed aan te kunnen sluiten. Bespreek met elkaar in welke fase je zit en welke acties er nu nodig zijn.

  • Bel elkaar, ook zonder reden
    Door het online werken, vergroot de afstand. Letterlijk. En ja, afstand tussen mensen leidt tot minder toegankelijkheid en contact. Denk maar aan vrienden die je heel lang niet gezien hebt. Even bellen lijkt dan zo makkelijk. Het gaat alleen steeds meer voelen als netwerken. Of als op iemand afstappen die je minder goed kent, op een feestje.

    Allereerst, zet jezelf er overheen. Iédereen vindt het fijn om aandacht te krijgen. Jij toch ook? En bel dus gewoon zonder reden. Loop letterlijk even naar het koffiezetapparaat en ga dat (telefonische) praatje aan.

  • Wandel, wandel, wandel
    Zorg er trouwens ook voor dat bila’s er nu echt niet bij inschieten. Een wandeling als je relatief dicht bij elkaar woont, is snel gemaakt. Kom je ook nog eens ergens!

De Team Company heeft veel ervaring om teams te helpen om hun onderlinge verbinding te versterken. Lees hier hoe wij jouw team ook kunnen helpen met teamcoaching en eerlijke teamgesprekken