De online 'koffiemachine' Tips

Wat missen we het meest tijdens het thuiswerken? De koffiemachine!

Nou ja, de koffie thuis is over het algemeen veel beter dan op kantoor, maar de koffiemachine had een zeer belangrijke functie blijkt. Je stemde er af, je praatte er bij, je hoorde wat er speelde bij je collega’s. En dat schiet er nu dus al een jaar bij in.

online koffiemachine.png

Tussendoor even bellen is lastig, want misschien stoor je de ander wel. Of ze nemen niet op, omdat de ouderwetse vergadercultuur weer een enorme vlucht heeft genomen. De afstand zorgt ervoor dat je steeds langer bij moet praten als je iemand belt. Daar heb je gewoonweg de tijd niet voor. 

We hebben ons het online vergaderen eigen gemaakt. En dat gaat goed! We zijn nog wel geneigd om voor afstemming of updates elkaar te gaan mailen. Want dat is wat we kennen. 

Nu is het tijd voor een next step in ons teamgedrag!

Ik heb nagedacht hoe je het doel van de koffiemachine terug kan brengen. 5 tips voor teams om weer spontaan af te stemmen

  • Het laatste kwartier is voor jullie

    Alle teamleden zetten hun meetings om naar 45 min. 

    Gebruik dat laatste kwartier voor spontane afstemmomentjes met elkaar. Omdat iedereen dat kwartier vrij gepland heeft, hoe je je niet bezwaard te voelen en stoor je de ander niet. Afstemmen was nog nooit zo makkelijk!

  • Gebruik eens een ander communicatiemiddel

    Gebruik in dat kwartier een andere manier van communicatie dan Teams. Bel de hele Whatsappgroep en kijk wie er opneemt. Of Facetime gewoon even iemand. 

    Het bijkomend voordeel is dat je prima ook even koffie kan pakken, op je balkon kan gaan zitten of een kort rondje kan lopen. 

  • Email is zooo niet spontaan

    Meer geur en kleur geven aan een informele update? Stuur een korte videoboodschap of voicebericht. 

    Soms leent een update zich niet voor papier. Dan wil je liever even vertellen over die meeting met de directie en hoe die erin zat. Vaak wil je dat liever vertellen dan beschrijven. Over een mail moet je soms ook lang na denken om dit soort dingen goed op papier te krijgen. 

    Daarom dus een filmpje. Je collega kan het afluisteren wanneer die tijd heeft en hoort de nuances in je update. Veel sneller en informeler! 

  • Laat je stem vertellen!

    Als we niet kunnen zien, dan horen we meer. Daarom is bellen soms effectiever dan videocalls. Je concentreren op de stem van de ander, geeft je vaak veel meer informatie over wat de ander echt denkt. En…je hoeft ook even niet naar jezelf te kijken!

  • Wandelend vergaderen

    En natuurlijk is elkaar live zien nog het fijnst. Maak eens een wandeling met je collega’s. Wandelcoaching is al jaren een hit, omdat je makkelijk met elkaar een goed gesprek voert. En als je toch te ver weg van elkaar vandaan woont, kan je altijd nog wandelend & bellend je bila doen.

Probeer het uit en laat mij weten of het jullie helpt. Veel plezier met deze nieuwe challenge!