Zo maak je samenwerken makkelijker en leuker!

Samenwerken? Alleen is eigenlijk veel makkelijker. Alleen hoef je met niemand rekening te houden, alleen gaat het sneller, alleen krijg je geen ellenlange discussies of ruzies. Maar alleen heb je ook maar alleen je eigen kijk erop, alleen….kom je er soms niet uit, alleen…wordt je niet geïnspireerd en alleen….verbeter je niet. Maar hoe maak je samenwerken makkelijker én leuker? Ik geef je alvast vier tips om mee aan de slag te gaan.

Tip 1: Haak anderen in de eerste fase al aan

Samen sparren over de beste route is leuker dan achteraf suggesties krijgen op iets dat je gemaakt hebt. Dan voelt het als kritiek. Samen betrokken en verantwoordelijk zijn, voelt als een winning team!

Tip 2: Ken je eigen issues en benoem ze

Niets is fijner als iemand zichzelf al feedback geeft. Dan kan je het er gewoon over hebben en wordt het niet zo groot. Vraag dus ook om feedback op een voor jou specifiek onderwerp. Dan sta je er meer voor open.

Tip 3: Spreek je tijdig uit

Gaat iets niet helemaal zoals je verwacht had? Twijfel je aan de ander? Spreek het tijdig uit. Dan is het nog een onderzoekende vraag (hoe zit dat bij jou?) en hoef je er ook niet een zwaar feedbackgesprek van te maken.

Tip 4: Verdiep je in de ander

Waar komt gedrag waar je je aan irriteert vandaan? Heeft diegene dat vroeger zo geleerd of wordt je collega door iets getriggerd? Een gesprek over hoe de ander in elkaar zit of is opgegroeid, geeft vaak inzichten en maakt dat je meer begrip kan hebben.