Teamdag borgen? Zo doe je dat!

En dan heb je een fantastische teamdag gehad op een zinnenprikkelende locatie. Iedereen is geïnspireerd en gemotiveerd om alle afspraken in de praktijk te brengen. Maar wat als dat er toch niet van komt in de hectiek van alledag?

Ik vind borging van wat je leert erg belangrijk en heb hieronder verzameld wat je met je team zou kunnen doen om de afspraken ook na een teamdag levend te houden.

Zet het niet in de kast

…maar juist óp de agenda. Het voelt soms als geforceerd en daarom ben ik ervoor om die momenten te gebruiken die je toch al als team hebt. Gebruik de eerste 5 minuten van een weekly of kom er in je dagstart wat meer persoonlijk op terug. Gedragsverandering kost tijd. Als je een marathon wilt lopen, stop je ook niet na 1 training.

Stel de juiste vraag

Makkelijker gezegd, dan gedaan. De tip is om je vragen niet te groot te maken.
‘Hoe gaat het nu?’ levert vaak te weinig specifieke gedachten of gevoelens op om echt goed te weten wat er speelt. Kleine vraag dus!

Bijvoorbeeld:

  • In welke situatie vond je het pittig om je aan de afspraken te houden? 

  • Hoe makkelijk (1-10) kon je jezelf uitspreken in de afgelopen meeting?

Kleine vragen zijn overigens niet persé makkelijker te beantwoorden. Ze leveren wel veel meer op. Wil je meer inspiratie voor je check in? Kijk dan even op mijn eerdere blog over check in vragen.

Kies een mini-werkvorm

Meetings doen we vaak de hele tijd ‘en groupe’. Niet iedereen antwoordt even snel op een open vraag en je wilt wel iedereen horen over dit onderwerp. Juist in meetings is een mini-werkvorm dus handig om te doen. Het kan bij bijna ieder onderwerp op de onderstaande manier.

  • Bespreek in tweetallen voor en deel jullie inzicht.

  • Gebruik stellingen en laat het team handen opsteken. 

  • Geef elkaar willekeurig de beurt door. 

  • Schrijf eerst wat op en deel het dan met elkaar.

Simpele werkvormen die 5 minuten kosten en vaak meer info opleveren dan de centrale vraag. Leuk om uit te proberen!