Hoe ben je een goede manager voor je team?

resultaatgericht.png

Hoe coach ik mijn team om de beste resultaten te behalen en tegelijkertijd een fijne en veilige sfeer te creëren? Dit is een uitdaging die wij regelmatig horen van managers of leidinggevenden. Onze aandacht gaat vaak uit naar de dynamiek in het hele team, inclusief de leidinggevende. Maar de manier waarop een leidinggevende zijn rol binnen het team pakt is vaak een randvoorwaarde voor succes.

Wat voor type manager ben jij?

Wij zien en spreken zoveel verschillende managers en iedereen heeft sterke punten en valkuilen. We zetten de meest voorkomende typen managers graag, enigszins stereotyperend, voor jou op een rijtje. Welke herken jij in jezelf? Bekijk vooral ook onze tips!

1. De ‘vrijheid is het hoogste goed’ manager

Je vindt dat mensen zelf verantwoordelijk zijn en daar naar moeten handelen. Je laat je team vrij en ze mogen zelf bepalen wat en hoe ze hun werk doen. Soms erger je je aan hen dat ze steeds maar weer om ‘kaders’ vragen en dat het toch heel anders gaat dan je had verwacht.

Tip: Het ‘wat’ moet helder zijn voor je team. Anders ontstaat er verwarring en gaan mensen alle kanten op. Geef dus vooral vrijheid op het ‘hoe’, maar ben duidelijk over welke doelstellingen jij en je team willen bereiken.

Resultaat: je team ervaart vrijheid, maar heeft met elkaar ook een duidelijk doel voor ogen. Je zal zien dat ze hierdoor meer resultaten opleveren en meer ruimte ervaren om het beste uit zichzelf te halen

2. De ‘het kan altijd beter’ manager

Je hebt hoge ambities en wil laten zien dat jullie veel resultaten kunnen behalen.  Voor minder doe je het eigenlijk niet en de lat ligt dan ook hoog. Resultaat staat voorop! Je zegt wel dat ze fouten mogen maken, maar eigenlijk voelt dat heel anders. De organisatie drukt soms zwaar op je. 

Tip: Stel jezelf eens kwetsbaar op en laat zien wat er wel en niet zo goed gaat. Waarom lopen dingen soms het anders dan je had verwacht? Deel ook die kant van jezelf eens met je team en vraag hulp of advies.

Resultaat: Een team dat leert dat je juist van je ‘fouten’ kan leren. En voor jou voelt het minder alleen en meer als  ‘samen winnen’.

3. De ‘deur staat altijd open’ manager

Je wilt er zijn voor je mensen, dus mogen ze altijd binnen komen lopen. Elk vraagje is goed, want zij moeten ook door met hun werk.  Ondertussen heb je het zo druk gekregen met iedereen te woord staan dat je nog wel roept dat de deur altijd open staat, maar ondertussen voelt je team dat de deur al een tijdje dicht zit.

Tip: Zorg dat het helder is wanneer je beschikbaar bent voor vragen en overleg. Neem op die momenten dan ook echt de tijd voor je team en help hen duurzaam verder met hun werk. Doe dit door de juiste vragen terug te stellen en echt te luisteren. Probeer niet iedere vraag inhoudelijk te beantwoorden, maar moedig je team aan om zelf op zoek te gaan naar antwoorden en oplossingen. Wellicht komen ze tot veel betere inzichten.

Resultaat: Een blij team dat in zijn kracht zit en meer ruimte voelt om zelf problemen op te lossen.

4. De ‘ik help je wel even’ manager

Een zogeheten vakidioot! Steengoed, veel kennis en ervaringe en doorgegroeid vanuit de inhoud naar het vak van manager. Deze manager wordt gewaardeerd om zijn of haar kennis en krijgt dus een hoop vragen. Het is heerlijk om je kennis te delen en mee te werken en de dingen beter te maken. En als je het zelf even doet, gaat het sneller, nietwaar? Dikke kans dat deze manager veel overuren maakt, want ja de strategische visie moet ook af en alle HR vraagstukken blijven anders liggen. 

Tip: Kijk eens serieus wat van jou is en wat van de mensen in jouw team is. Hoe kan je hen zelf meer verantwoordelijkheid geven? Laat hen samen bepalen hoe ze elkaar kunnen helpen en stap er tussenuit. 

Resultaat: Heerlijk die vrijgekomen uren om nu eens je eigen hersenen weer te laten kraken.

MEER TEAMTIPS?

Lees ook onze andere blogs met tips voor betere samenwerking en eenvoudige teamoefeningen die aansluiten bij onze visie. Heb je hulp nodig om jouw team beter te coachen om zo meer impact en een fijnere werksfeer te creëren? Wij coachen ook leidinggevenden om meer uit hun team te halen. Neem dan gerust contact met ons op om te sparren over jouw team!