Meer feedback bij hierarchie?

Als teamleden hiërarchie voelen, dan krijg je het niet zomaar voor elkaar om teamleden elkaar meer feedback te laten geven. Denk aan artsen en verpleegkundigen, rechters en griffiers, managers en medewerkers, maar ook nieuwe teamleden en oudgedienden.

 Ik doe een aantal grotere teamtrajecten, waarbij dit een belangrijk onderdeel is van het verbeteren van de samenwerking. Ik vind het leuk om enkele tips met jullie te delen.

Ben jij diegene die ‘hoger in rang’ is, dan heb ik het volgende advies voor je om te bouwen aan een open feedback-cultuur

𝗧𝗶𝗽 𝟭
Zorg dat je zelf om feedback vraagt. De vraag ‘heb je nog feedback voor mij?’ en komt meer confronterend over en zal sneller sociaal wenselijk beantwoord worden. Als je samen hebt gewerkt, stel dan de vraag: Hoe vond je het gaan? En wat kan ik nog verbeteren?

𝗧𝗶𝗽 𝟮
Spreek van tevoren af hoe je samen gaat werken en spreek allebei jullie behoefte uit. Bijvoorbeeld in de raadkamer van een zitting: Vind je het fijn als ik als rechter dicteer of wil je juist ruimte om het zelf beschrijven?

Door van tevoren aan te geven wat je verwacht, kan de ander erop anticiperen en is het makkelijker om feedback geven als het toch anders gaat.

 𝗧𝗶𝗽 𝟯
Geef jezelf feedback! Door zelf te zeggen wat er misschien minder goed ging, kan de ander daarbij aanhaken. In ieder geval ontstaat er ruimte door de kwetsbaarheid die je zelf laat zien.

Help mee om van een kritische organisatie naar een 𝗹𝗲𝗿𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗼𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘀𝗮𝘁𝗶𝗲 te bewegen!