Meer veiligheid in je team?

In intakegesprekken voor teamdagen valt regelmatig het woord ‘Veiligheid’. Hoe kunnen we elkaar meer vertrouwen en ons veilig voelen?

Het is zo’n groot woord. Net als koepelwoorden zoals ‘communiceren’ kom je er in een verdiepend gesprek pas achter wat iemand daaronder verstaat. Je veilig genoeg te voelen om het over veiligheid te hebben, is nog een stap moeilijker. Hoe zit dat met veiligheid in teams?


Een sociaal veilig werkklimaat is wel onontbeerlijk.

Dat hebben we de afgelopen periode wel in het nieuws gezien. Je moet je vrij kunnen voelen om je mening naar voren te brengen en niet bang hoeven zijn om fouten te maken. Pas dan zullen mensen eerder bereid zijn om zich kwetsbaar op te stellen en fouten te maken en dat is een noodzakelijke voorwaarde voor teams om te blijven leren (Edmondson 1999).

Managers hebben een essentiële rol hierin.

Ik kom gelukkig veel managers tegen die goed kijken naar de individuele behoeften en kwaliteiten van de mensen in hun team en de onderlinge samenwerking versterken. En als er een gevoel van onveiligheid ontstaat, schakelen zij mij in om dat gesprek nog verder te voeren. Juist, omdat ze tijdens een begeleide teamdag vrijelijk kunnen luisteren, meer zichzelf kunnen zijn en richting kunnen geven, zonder dat ze het proces ook nog in de gaten moeten houden.

Wat kan je als leidinggevende verder doen om het veilig te houden?

  • Onderzoek zegt: Voer minstens 1x per jaar een formeel gesprek, zodat jouw medewerkers weten dat ze daar zaken bespreekbaar kunnen maken. Nog beter volgens mij: Zorg dat je regelmatig persoonlijke 1-op-1 gesprekken hebt waarin je zelf ook om feedback vraagt.

  • Geef zelf het goede voorbeeld. Ik zie dat de managers die zich bij de check-in van de teamdag al kwetsbaar op stellen, direct al meer eerlijkheid terugkrijgen vanuit het team over hun gevoelens en behoeften.

  • Steun onderlinge samenwerking en verbinding tussen teamleden. Onderzoek bevestigt dat het wel verschilt wat teams en managers nodig hebben. Zorg dus dat je dit regelmatig met het hele team bespreekt.

De Team Company heeft veel ervaring in het bespreekbaar maken van onveilige situaties op de werkvloer. Lees hier hoe wij kunnen helpen om de psychologische veiligheid in een team te verbeteren.