Borrelt of suddert het in jouw team?

We staan best wel onder druk nu. Er zijn personeelstekorten, collega’s zitten ziek thuis, we zijn veranderingsmoe en missen toch ook vaak nog het persoonlijke contact door het vele thuiswerken. En dan komen er nu ook weer maatregelen bij. Bleegh.

Teams die onder druk komen te staan, verliezen veel energie. Energieverlies zit dan in steeds minder samen doen, weinig afstemmen en terugtrekkende bewegingen. Je voelt je minder gesteund en meestal leidt het tot onzekerheid bij jezelf en onbegrip onderling. Maar wat er precies gebeurt is vaak, als je er onderdeel van bent, behoorlijk ongrijpbaar. En hoe je het een andere kant op kan sturen als manager al helemaal.

In een groep neemt iedereen namelijk zijn eigen achtergrond mee en dat kan gaan sudderen onder druk. Het ‘overlevingsgedrag’ van de één, kan de rode knop voor de ander zijn.

Als ik in intakegesprekken de individuele teamleden spreek, heb ik al snel het complete beeld van wat er in het team speelt. Door daarna het teamgesprek goed te begeleiden en vooral te vragen naar wat erachter zit, haal ik de ruis weg.

Als iemand iets zegt dat de ander raakt, is een mooie vraag om te stellen: ‘Wat hoor je daarin?’ Dan ga je een laagje dieper en voer je het echte eerlijke gesprek.

Na zulke gesprekken, suddert het niet meer door. De energie begint langzaam weer te borrelen. De teamleden vinden elkaar weer. Het onbegrensde enthousiasme van de één, wordt nu juist de motivator voor de ander.

Samen kan je de druk veel beter aan. En dat…dat hebben we nu wel nodig.